Jazda na nartach to najpopularniejszy i najbardziej lubiany ze sportów zimowych. Na nartach mogą jeździć wszyscy: dzieci, młodzież, kobiety i mężczyźni, przy czym nie ma specjalnych ograniczeń wiekowych, a jeżeli już to jedynie zdrowotne. Warto zatem zastanowić się, jak powinien się odżywiać każdy narciarz i jego rodzina podczas wakacji spędzanych na nartach.
Jest to o tyle istotne, że podczas jazdy na nartach jak podczas każdej aktywności fizycznej następuje większe spalanie kalorii. Podczas całego dnia na nartach organizm spala około 2 000 kcal. Aby dokładniej obliczyć ilość spalonych kalorii należy wziąć pod uwagę ilość godzin i intensywność jazdy na nartach i przyjąć, że spalanie następuje 7,2 – 16,8 kcal/ kg masy ciała.
Taki wysiłek fizyczny mający miejsce w różnych warunkach atmosferycznych, na świeżym, mroźnym powietrzu sprawia, że dieta podczas jazdy na nartach powinna być inna niż w pozostałym czasie. Dieta w tym okresie powinna być bardziej kaloryczna, a co ważniejsze rozgrzewająca organizm i wspomagająca regenerację organizmu po nartach.
Jazda na nartach sprawia, że większe jest zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, witaminy i składniki mineralne. Ważne jest przestrzeganie spożywania 3 posiłków w ciągu dnia: śniadania, obiadu i kolacji, a także przekąsek w trakcie jazdy na nartach. Posiłki powinny być odżywcze, ale nie ciężkostrawne gdyż takie potrawy obciążają przewód pokarmowy i nie wpływają pozytywnie na jazdę na nartach.
Śniadania powinny składać się z potraw zawierających płatki owsiane, nabiał, chude wędliny czy ryby. Na obiad najlepsze są dania bazujące na ryżu, makaronie, chudym mięsie i rybach. Natomiast nie powinno się spożywać dań smażonych na głębokim tłuszczu, składających się z tłustych mięs, kiełbas, a także należy unikać potraw z kapusty, fasoli czy grochu. Podczas całodziennej jazdy na nartach warto mieć przy sobie baton musli, ciastka z płatków zbożowych, bakalie czy bułkę z ziarnami i z miodem. Taka przekąska, a raczej kilka przekąsek podczas jazdy na nartach znakomicie zaspokoją głód, a jednocześnie zapobiegną zbyt szybkiemu spadkowi energii.
Kwestia rozgrzania organizmu po powrocie z nart jest zasadnicza, a najlepszym na to sposobem jest sycąca, gorąca zupa. Taka potrawa jest nie tylko rozgrzewająca ale też odżywcza z uwagi na zawarcie w niej m.in. warzyw, które są cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Na rozgrzanie można też wybrać potrawy zawierające cynamon, imbir, chilli, kurkumę czy rozmaryn.
Przeczytaj także:
Na nartach – jak się dobrze odżywiać?

Dodaj komentarz